Your browser (Internet Explorer 6) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.
X
Post

Lontoon joukkoliikenne

Lontoo on valtava, mutta bussit ja maanalainen eli tube kulkevat lyhyin väliajoin ainakin keskustassa ja toimivat suht hyvin. Julkisilla matkustaminen onkin kaikista helpoin tapa liikkua suurkaupunkia ristiin rastiin, sillä suurin osa keskustan busseista kulkevat 24h vuorokaudessa, ja tuben viimeiset junat lähtevät noin 00:30 öisin.

Lontoossa on kuusi vyöhykettä, ja keskusta on suunnilleen zonen 1 ja 2 aluetta. Halvinta matkustamiseen täällä on hankkia Oyster-älykortti. Siihen voi ostaa päivä-, viikko- tai kuukausilipun, joka kannattaa siis ottaa noille zone 1 ja 2 vyöhykkeille. Oyster-kortille voi vaihtoehtoisesti ladata rahaa “pay as you go”, ja maksaa vain yksittäisistä matkoista.

Huom! Yksittäiset liput tubessa ja busseissa ovat kalliimpia jos ostat ne bussista tai asemalta; Oyster-korttia käyttämällä säästät melkein puolet yksittäisen matkan hinnasta.

Oysterilla voi matkustaa maanalaisessa, busseissa, DLR- junissa, Overground-paikallisjunissa ja etelä-Lontoon ratikoissa. Oysterilla saa myös alennusta Clipper-laivoissa, jotka kulkevat Thames-jokea edestakaisin sekä Greenwichin Air Line- vaijeriradalla joen yli.

Busseissa näkee Lontoota paremmin, ja jopa Transport for London suosittelee reittejään turistibussien halvemmaksi vastineeks (kartta löytyy täältä). Itse opin kartoittamaan Lontoota helposti ja nopeasti busseissa matkustamalla, mutta onhan tuo tube hieno ja perinteinen tapa täällä kulkea ainakin kerran pari. :)

Ruuhka-aikaan tube on tuskainen, joten vältä sillä kulkemista ennen klo 10:tä aamulla ja tuossa viiden jälkeen, varsinkin ydinkeskustassa ja linjojen risteyksissä.

Suomalaisena on muuten tottunut kävelemään paljon enemmän kuin englantilaiset (alkuaikoina täällä moisesta kulkutavasta sai kommentteja “how sporty!”), ja Lontoon keskustassa käveleminenkin on hyvä tapa matkustaa. Tuo alkuperäinen kävelykarttani Lontoon keskustan turistikohteille löytyy tätä kautta. :)