Your browser (Internet Explorer 6) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.
X
Post

viimeinen kellonsoitto

Olkoon tässä viimeinen Big Ben- kuva vähään aikaan. :)

Big Ben on tosi mielenkiintoinen, senhän tunnistaa Lontoosta kaikki. Big Ben ei ole kuitenkaan tuon kellotornin nimi, vaan itse vaskikellon, joka lyö vartin välein tornin sisällä ja vain tasatunnein kuuluisan melodiansa.

Kellotorni valmistui 1854, mutta Big Ben itse soi ensimmäistä kertaaa vasta 1859. Big Benin kelloa huolletaan säännöllisesti vanhoilla penneillä, joiden lisääminen tai poistaminen kellon mekanismista tasaa sen aikaa.

Big Benin vaskikellossa on muuten vieläkin halkeama vuodelta 1857, sillä se on liian raskas korjaamiseen tai poistamiseen tornista painaessaan yhtä paljon kuin normaali elefantti.

Here’s the last Big Ben photo for a while. :)

Big Ben is quite fascinating landmark in London. The name was originally given to the bell ringing the famous chimes, not the tower itself. The tower was built in 1854, but the clock didn’t chime for the first time until 1859. Big Ben is know as one of the most reliable clocks, but it needs slight adjustments every once in a while. This is done by the aid of old pennies that are added or taken away of the clock gets too fast or slow. The bell itself still has a crack in it from 1857 because it’s too heavy to fix or remove from the tower (weighing about the same weight as an elephant!).