Your browser (Internet Explorer 6) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.
X
Post

St Paul’sin arkkitehtuuri

Yksi syy siihen miksi en ollut ennen vieraillut katedraalin sisällä on sen ulkopuolisen arkkitehtuurin mahtavuus. Se yksin riittää ihailtavaksi jos korkea sisäänpääsymaksu tuntuu liian kovalta. Nykyinen St Paul’s on arkkitehti Christophen Wrenin taidonnäyte, joka valmistui valmistui 1710. Katedraalin portaat ovat tunnettu kohtaamispaikka, ja takana sijaitsevat puistot ilmaisia ihailtavaksi.

Katedraali oli ennen Lontoon suurta tulipaloa goottiarkkitehtuurin helmiä, ja sen pienoismallin voi nähdä Museum of Londonissa joka sijaitsee aivan kivenheiton päästä St Paul’silta.

One of the reasons I hadn’t been inside St Paul’s is that just the outside is enough of a marvel. Christopher Wren did a mighty job replacing the goth cathedral that burnt down in the Great Fire (you can see the model of the old St Paul’s in the Museum of London just a stone’s throw away from St Paul’s!) and in 1710 the mighty St Paul’s in its currently glory was finally completed. The steps at the front are a well known meeting spot and the gardens at the back are free to the public.