Your browser (Internet Explorer 6) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.
X
Post

St Paul’sin sisuksissa

Katedraalin sisällä ei saa ottaa kuvia, ellei ole uhmakas ja hieman uhkarohkea kuten meikäläinen. :) Vartijat ovat harvinaisen valppaita ja tämä on ainoa kuva jonka sain napattua kupolin parvekkeelta alttarin yläpuolelta.

Kyseinen Whispering Gallery on suunniteltu niin, että ääni kulkee parven toiselta puolelta kupolin seinää pitkin toiselle niin, että pienenkin kuiskauksen kuulee selvästi. Kupolin arkkitehtuuri on muutenkin todella nerokas, sillä Wren suunnitteli sisäisen kupolin korkeaa, katedraalin ulkopuolella näkyvää kupolia matalammaksi, jotta sen mosaiikit ja freskot näkyisivät paremmin (alla olevasta kuvasta näkee Wrenin kupolit sisäkkäin läpileikkauksena).

Photography is not permitted inside the cathedral unless you’re like me and try until someone tells you not to. :) The guards are very vigilant I have to say, but I did manage to snap the photo above from the Whispering Gallery above the main alter.

On the balcony of the Whispering Gallery you can hear sound travel across the inner dome from one side to the other, even in a whisper, hence the name. Wren’s design of the dome is ingenious in so many other ways, too as this inner dome is built lower than the dome you can see rising over rooftops of London on the outside. This was to enable the people to enjoy the mosaics and frescoes whilst inside the cathedral (the illustration above shows the dome inside the dome better!).