Your browser (Internet Explorer 6) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.
X

Archive for October, 2012

Post

Lontoon joukkoliikenne

Lontoo on valtava, mutta bussit ja maanalainen eli tube kulkevat lyhyin väliajoin ainakin keskustassa ja toimivat suht hyvin. Julkisilla matkustaminen onkin kaikista helpoin tapa liikkua suurkaupunkia ristiin rastiin, sillä suurin osa keskustan busseista kulkevat 24h vuorokaudessa, ja tuben viimeiset junat lähtevät noin 00:30 öisin.

Lontoossa on kuusi vyöhykettä, ja keskusta on suunnilleen zonen 1 ja 2 aluetta. Halvinta matkustamiseen täällä on hankkia Oyster-älykortti. Siihen voi ostaa päivä-, viikko- tai kuukausilipun, joka kannattaa siis ottaa noille zone 1 ja 2 vyöhykkeille. Oyster-kortille voi vaihtoehtoisesti ladata rahaa “pay as you go”, ja maksaa vain yksittäisistä matkoista.

Huom! Yksittäiset liput tubessa ja busseissa ovat kalliimpia jos ostat ne bussista tai asemalta; Oyster-korttia käyttämällä säästät melkein puolet yksittäisen matkan hinnasta.

Oysterilla voi matkustaa maanalaisessa, busseissa, DLR- junissa, Overground-paikallisjunissa ja etelä-Lontoon ratikoissa. Oysterilla saa myös alennusta Clipper-laivoissa, jotka kulkevat Thames-jokea edestakaisin sekä Greenwichin Air Line- vaijeriradalla joen yli.

Busseissa näkee Lontoota paremmin, ja jopa Transport for London suosittelee reittejään turistibussien halvemmaksi vastineeks (kartta löytyy täältä). Itse opin kartoittamaan Lontoota helposti ja nopeasti busseissa matkustamalla, mutta onhan tuo tube hieno ja perinteinen tapa täällä kulkea ainakin kerran pari. :)

Ruuhka-aikaan tube on tuskainen, joten vältä sillä kulkemista ennen klo 10:tä aamulla ja tuossa viiden jälkeen, varsinkin ydinkeskustassa ja linjojen risteyksissä.

Suomalaisena on muuten tottunut kävelemään paljon enemmän kuin englantilaiset (alkuaikoina täällä moisesta kulkutavasta sai kommentteja “how sporty!”), ja Lontoon keskustassa käveleminenkin on hyvä tapa matkustaa. Tuo alkuperäinen kävelykarttani Lontoon keskustan turistikohteille löytyy tätä kautta. :)

Post

Syömään!

Lontooseen tullessa kannattaa pitää silmällä ketjuravintoloiden tarjouksia. Suosituimmat nettisivut niille ovat mm. VoucherCodes ja Money Saving Expert. Ainakin ensimmäisellä on myös sovellus älypuhelimille, joilla tarjouksia voi täällä hakea.

Ketjuravintoloista suosittelen seuraavia: Giraffe (hyvä perusravintola ja lapsiystävällinen), Byron (paras burgeripaikka), Pizza Express (hyvä italialainen ravintola) ja Wagamama (japanilainen ketju, muttei kuitenkaan sushi-mesta). Tässä siis vain omia suosikkejani, sillä monta muutakin ravintolaa täältä löytyy! :)

Eilisten shoppailuvinkkien lisäksi Oxford Streetillä kahville ja/tai syömään kannattaa poiketa joko Market Placen aukiolle , joka sijaitsee Urban Outfittersin takana, lähellä Oxford Circusta tai St Christopher’s Placelle, jonne voi oikaista Bond Streetin H&M:n viereistä pientä sivukatua.

Lounasaikaan kannattaa kaapata lontoolaisten tapaan perusruokakaupoista lounastarjous (Tesco, Sainsbury’s tai Marks & Spencer), jolloin saa kolmioleivän/sämpylän, juoman ja sipsejä/hedelmiä kaikki kolme hintaan  £2.50-£3.50.

Muitakin vinkkejä ja suosikkeja Lontoossa saa jättää kommentteihin! :)

Post

Shoppailuvinkkejä

Teija kysyi vinkkejä ensi viikon Lontoon lomalleen. Aloitetaan näistä shoppailuvinkeistä:

Oxford Street on Euroopan pisin ostoskatu (2,5 km), ja täällä lomaillessa kannattaa sijoittaa melkein koko päivä sille. Sen varrelta löytyvät Lontoon isoimmat ketjuliikkeet ja tavaratalot. Shoppailu kannattaa aloittaa Tottenham Court Roadin päästä, jossa sijaitsee Primark, Dorothy Perkins ja TK Maxx. Oxford Circukselle päin sieltä matkatessa sijaitsee Uniqlo, Bershka ja TopShop. Bond Streetin nurkilla on mm. Pull & Bear, Forever21 ja Next, joissa kannattaa myös piipahtaa.

Oxford Streetin ja Bond Streetin väliltä löytyvät myös kaupungin suurimmat tavaratalot John Lewis, Debenhams ja House of Fraser. Marble Archin päässä sijaitsee taas upea Selfridges-luksustavaratalo, jonka jouluikkunat ovat upeat.

Sunnuntaitoreista suosittelen aina Spitalfieldsiä (yllä) Liverpool Streetin lähellä ja sen naapurustossa sijaitsevalla Brick Lanella piipahtamista. Camden Market on myös ihan OK, ja sieltä löytyy, varsinkin Chalk Farmin päässä sijaitsevalta Stables Marketilta, enemmän etnistä ja sisustuskamaa. Molemmilta toreilta löytyy vaatteita, koruja, vintagetavaraa ja hyvää syötävää kojuista tai kahviloista ja ravintoloista.

Syömisistä Lontoossa huomenna enemmän!

Post

Rock!

Aika menevä viikonloppu on ollut sitten viimepostauksen… onneksi kelloon napsahti ylimääräinen tunti tänä aamuna.

Aloitetaan noiden Lontoon kysymysten purkaminen huomenna, kunhan tämä päässä soiva rummutus lakkaa. ;)

Post

Baardit ovat parhaat

Tiedättekö missä en ole ollut piiiiiiiiiiitkään aikaan? Kotibileissä!

Englantilaisilla on muuten perverssi kiintymys naamiaisbileisiin, oli Halloween tai ei.

Tänä iltana onneksi on aikuisemmat kotibileet kaverin synttäreiden kunniaksi, tai no, saas nähdä! ;)

Post

Kysy Lontoosta

Mitä voisin kertoa teille Lontoosta, mitä ette vielä tiedä?

Avataan loppuviikoksi “Kysy Lontoosta!” kommenttiboksiin! :)

Post

hump day

Viikonloppua odotellessa…

Post

viuh

Viikonloppu vilahti nopeasti ohi.

Pelkästään lauantaina kerkesin mielenosoituksen alta pois kahville, ja  syömään hyvin illalla ystävien kanssa Tate Modernissa pyörähtämisen jälkeen.

Vapaissa päivissä on ihaninta mahdollisuus spontaaniuteen, ja Lontoo on sille maailman paras kaupunki.

Tate Modernin uusi näyttelytila Tanks on muuten hieno paikka; pimeä ja pelottavan vaikuttava! Ylläoleva kuva on sen ääni-installaatiosta.

Post

la-la-la

Sää on Lontoossa erittäin epävakainen. Aamulla saattaa paistaa aurinko, lounasaikaan sataa vaakatasossa, illalla sataa ja paistaa yhtäaikaa.

Sehän on selvä syksyn merkki. :D Onneksi on sentään viikonloppu!

Post

porsastelua

Ihan normiperjantai Camdenissä näyttää tältä.

Uusi työpaikka tuo mukanaan melko hienoja miljöitä. ;)